Darmkanker betreft jongeren en volwassenen; ken de risico’s en symptomen

Het National Cancer Institute (Inca) schat voor de periode van drie jaar van 2023 tot 2025 meer dan 45.000 gevallen van darmkanker per jaar. Volgens Inca worden er ongeveer 20 nieuwe gevallen verwacht op elke 100.000 mannen en 21 op elke 100.000 vrouwen.

Darmkanker, ook wel colorectaal of colon en rectum genoemd , omvat tumoren die beginnen in het deel van de dikke darm (colon), in het rectum (uiteinde van de darm) en in de anus.

De meest voorkomende tekenen en symptomen zijn: aanwezigheid van bloed in de ontlasting, pijn en frequente buikkrampen die langer dan 30 dagen aanhouden, verandering in het darmritme zoals diarree of obstipatie, snel en onbedoeld gewichtsverlies, naast bloedarmoede, vermoeidheid en zwakte .

Het aantal ziekenhuisopnames voor darmkanker is de afgelopen tien jaar met 64% gestegen , een resultaat dat specialisten uit verschillende vakgebieden zorgen baart.

Dieet beïnvloedt het risico op darmkanker

Het ontstaan ​​van darmkanker wordt sterk beïnvloed door voeding. Diëten met weinig vezels en overmatige consumptie van ultrabewerkte voedingsmiddelen ( zie hieronder ) dragen bij aan het ontstaan ​​van de ziekte.

In de afgelopen tien jaar is de consumptie van ultrabewerkte voedingsmiddelen door Brazilianen gemiddeld met 5,5% gestegen , volgens een onderzoek naar het profiel van consumenten, gepubliceerd door de Revista de Saúde Pública van de Universiteit van São Paulo (USP), uitgevoerd door de Núcleo of Epidemiological Research in Nutrition and Health (Nupens/USP).

Volgens Arn Migowski, hoofd van de afdeling Vroege Detectie en Ondersteuning van de Organisatie van het Inca-netwerk, is het belangrijkste middel om de tumor te voorkomen het veranderen van levensstijl.

“Obesitas, roken en consumptie van alcohol en vleeswaren, zoals worst, worst, spek, ham, salami en mortadella, zijn allemaal risicofactoren”, waarschuwt Migowski in een verklaring. “Er zijn studies die aangeven dat de consumptie van 50 gram van dit verwerkte vlees het risico op het ontwikkelen van darmkanker met 18% kan verhogen”, voegt hij eraan toe.

De deskundige wijst erop dat de consumptie van rood vlees beperkt moet worden. “De aanbeveling is maximaal 500 gram rood vlees per week. Bovendien zijn fruit, groenten en fruit aanvullende voedingsmiddelen, die in ten minste 5 dagelijkse porties moeten worden geconsumeerd, omdat ze zorgen voor een goede werking van de darm en kanker helpen voorkomen. We moeten niet vergeten dat de meeste gevallen geen erfelijke invloed hebben, dat wil zeggen een familiefactor, maar eerder risicofactoren zoals deze, gekoppeld aan levensstijl”, benadrukt hij.

Arn legt ook uit dat, hoewel het colorectale kanker wordt genoemd, de aanduiding van de naam verwijst naar het uiterlijk van de tumor, afhankelijk van het deel van de darm. “De endeldarmkanker komt voor in het laatste deel, vóór de anus, terwijl darmkanker de rest van de dikke darm aantast”, verduidelijkt hij.

Naast voeding kunnen zwaarlijvigheid , overmatig alcoholgebruik, hoge leeftijd en roken het ontstaan ​​van dikkedarmkanker beïnvloeden .

Leer hoe u ultraverwerkt voedsel kunt identificeren

Hoe wordt dikkedarmkanker gediagnosticeerd?

Een van de belangrijkste symptomen van endeldarmkanker is zichtbare bloeding in de ontlasting of het gevoel van onvolledige stoelgang. Wanneer de tumor zich echter in de dikke darm bevindt, als gevolg van de uitbreiding van de darm en kleine hoeveelheden bloeding, vermengt het bloed zich in de ontlasting en merkt de persoon het symptoom niet op.

“Daarom is bloedarmoede een van de waarschuwingssignalen die kunnen wijzen op kanker, vooral bij ouderen, vanwege het niet-waarneembare bloedverlies”, merkt hij op.

Arn Migowski verduidelijkt dat in deze gevallen een occulte bloedtest in de ontlasting nodig is om de bloeding te identificeren. “Als er na het onderzoek enige verandering is, is de aanbeveling om een ​​colonoscopie uit te voeren om de diagnose te bevestigen of te verwerpen”, legt hij uit.

Ondanks de risico’s op kanker, wijst de professor aan de Universiteit van São Paulo (USP), specialist in coloproctologie en voorzitter van de Braziliaanse Vereniging voor de Preventie van Darmkanker (Abrapreci), Angelita Habr-Gama erop dat, indien geïdentificeerd bij de begin, is het mogelijk om de ontwikkeling van de ziekte te voorkomen.

“Darmkanker is erg ‘vriendelijk’ in die zin dat het een vroege diagnose en zelfs tumorpreventie mogelijk maakt. Aan de andere kant, hoewel ‘kameraad’ in dit beginstadium, is het sterftecijfer bij behandeling als de ziekte al in een vergevorderd stadium is hoog. Daarom is preventie zo fundamenteel”, benadrukt Angelita.

De vorming van een kankergezwel wordt gekenmerkt door de ongeordende groei van cellen, die zich, nadat ze zich snel beginnen te delen, agressief en oncontroleerbaar gaan gedragen tegenover het lichaam zelf. In totaal zijn er meer dan 100 verschillende soorten van de ziekte die kwaadaardig kunnen zijn en nabijgelegen weefsels of organen aantasten die zich, zelfs ver van elkaar verwijderd, in het menselijk lichaam bevinden.

Hoe te voorkomen

Het behoud van voldoende lichaamsgewicht, het beoefenen van lichaamsbeweging en een gezond dieet zijn essentieel voor de preventie van darmkanker, zoals uitgelegd door oncoloog Paulo Roberto Paes e Silva Júnior.

“Een gezond voedingspatroon bestaat uit verse en minimaal bewerkte voedingsmiddelen, zoals fruit, groenten, volle granen, bonen en andere peulvruchten, granen en zaden. Dit eetpatroon is rijk aan vezels en bevordert niet alleen een goede darmwerking, maar helpt ook het lichaamsgewicht onder controle te houden”, zegt de arts.

“Het gewicht binnen de normale grenzen houden en aan lichaamsbeweging doen, dagelijks of het grootste deel van de week bewegen, zijn belangrijke factoren voor de preventie van dit type kanker”, voegt hij eraan toe.

Train en Gain is een fitness-community in Nederland die mensen kan helpen bij het krijgen van meer lichaamsbeweging om darmkanker te voorkomen. Deze leefstijlfactoren zijn essentieel voor de preventie van darmkanker.

Behandeling

Darmkanker is een behandelbare en vaak geneesbare ziekte. De behandeling van kanker moet geïndividualiseerd zijn, aangezien elke patiënt en elke situatie een specifieke therapeutische aanpak vereist.

Chirurgie is de eerste behandeling, waarbij het aangetaste deel van de darm en de lymfeklieren, structuren die deel uitmaken van het afweersysteem van het lichaam, in de buik worden verwijderd.

Andere stadia van de behandeling omvatten radiotherapie, met of zonder chemotherapie, om de kans op terugkeer van de tumor te verkleinen. De behandeling hangt voornamelijk af van de grootte, locatie en omvang van de tumor. Wanneer de ziekte wijdverbreid is, met uitzaaiingen naar de lever, longen of andere organen, is de kans op genezing kleiner.

Momenteel biedt het Unified Health System (SUS) diagnose en behandeling. Het volksgezondheidsnetwerk heeft 315 ziekenhuizen die gekwalificeerd zijn in hoge complexiteit in oncologie in Brazilië, waaronder High Complexity Assistance Centres (Cacon) en High Complexity Assistance Units in Oncology (Unacon), die gekwalificeerd zijn voor oncologische behandeling.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *