Darmkanker zorgt voor 64% meer ziekenhuisopnames in tien jaar tijd

Het aantal ziekenhuisopnames voor darmkanker (ook wel colorectaal genoemd) is de afgelopen tien jaar met 64% gestegen, een resultaat dat specialisten uit verschillende vakgebieden zorgen baart. Ze wijzen allemaal op dezelfde oorzaken voor zo’n aanzienlijke groei: voeding en levensstijl. Colontumoren vormen dus al het op een na meest voorkomende type ziekte bij mannen en vrouwen, na respectievelijk prostaat en borst.

Ken de risico’s en symptomen van darmkanker.

Het ongekende onderzoek werd uitgevoerd door de Brazilian Society of Digestive Endoscopie (Sobed), Brazilian Society of Coloproctology (SBCP) en Brazilian Federation of Gastroenterology (FBG).

Artsen leggen uit dat de toename van de consumptie van ultrabewerkte voedingsmiddelen en de vermindering van de vezelconsumptie, toegevoegd aan een sedentaire levensstijl , roken en alcoholisme, de belangrijkste oorzaken zijn van de groei van darmkanker.

“Dolectale kanker is altijd gangbaar geweest, maar het aantal neemt toe en het is nu de op een na meest voorkomende vorm van kanker voor zowel mannen als vrouwen”, legt chirurg Marcelo Averbach uit, van Hospital Sírio-Libanês, nationaal coördinator van de March Azul-campagne voor preventie van darmkanker. “De toename van het aantal gevallen is voornamelijk te wijten aan omgevingsomstandigheden, met name het dieet, dat rijk is aan ultrabewerkte en bewerkte voedingsmiddelen, een lage vezel- en vloeistofinname. Daarnaast zijn er andere gedragsproblemen, zoals een sedentaire levensstijl, roken en alcoholisme”.

Volgens het werk leveren de ziekenhuisopnames alarmerende cijfers op: tussen 2012 en 2021 waren er alleen al in het Unified Health System (SUS) 657.183 ziekenhuisopnames voor de behandeling van deze ziekte, met onmetelijke gevolgen voor duizenden Braziliaanse gezinnen. In dezelfde periode werd een toename van 64% in ziekenhuisopnames waargenomen.

Mortaliteitsgegevens van dit type neoplasma geven aan dat alleen al in 2021 19.924 sterfgevallen als gevolg van colon-, rectosigmoïde overgangs- en rectumkanker werden geregistreerd, een stijging van 40% ten opzichte van 2012.

Voedsel

“Het verband tussen levensstijl en colorectale kanker is aangetoond in verschillende wetenschappelijke studies”, zegt Wilza Peres, professor aan het Josué de Castro Institute of Nutrition, aan de Federale Universiteit van Rio de Janeiro (UFRJ). “Dit betreft de slechte kwaliteit van voedsel en ook de consumptie van alcohol, roken en sedentaire levensstijl. De kwaliteit van voedsel wordt de laatste jaren steeds slechter, niet alleen in Brazilië maar in alle westerse landen”.

Uit de laatste Household Budget Survey (POF) van het Braziliaans Instituut voor Geografie en Statistiek (IBGE) blijkt zelfs dat Brazilianen bijvoorbeeld steeds minder rijst en bonen eten, een gerecht dat door voedingsdeskundigen als uitstekend wordt beschouwd, omdat het eiwitten bevat , koolhydraten en vezels.

Tussen het onderzoek uitgevoerd in 2002/2003 en het laatste onderzoek, in 2017/2018, daalde de jaarlijkse gemiddelde consumptie van bonen per hoofd van de bevolking van 12,4 kg naar 5,9 kg – een vermindering van 52%.

Aan de andere kant registreerden bereide voedingsmiddelen en industriële mengsels een piek van 56% en alcoholische dranken van 19%.

Het aandeel mensen met obesitas in de bevolking van 20 jaar of ouder is tussen 2003 en 2019 meer dan verdubbeld in het land, van 12,2% naar 26,8%, volgens de National Health Survey (PNS) van het BIM, vanaf 2020.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *